همه چیز راجع به کمردرد
کمردرد پنجمین علت شایع مراجعه به پزشک است که تقریبا 80-60% افراد در طول زندگیشان آن را تجربه می کنند.
شیوع کمردرد در طول زندگی بالای 84% و شیوع کمردرد مزمن تا 23% گزارش شده که 12-11% مبتلایان به دلیل کمردرد ناتوان می شوند (1).
تعاریف متعددی برای کمردرد وجود دارد که بستگی به منشا آن دارد. براساس یک راهنمای اروپایی پیشگیری از کمردرد، کمردرد به عنوان درد و ناراحتی موضعی از زیر لبه ی دنده ها تا بالای چین گلوتیال تعریف می شود (2).
فرم رایج کمردرد، کمردرد غیراختصاصی شناخته می شود و به معنای کمردردی است که پاتولوژی خاص، شناخته شده وقابل تشخیص ندارد.
تقسیم بندی کمردرد براساس طول مدت درد
کمردرد غیراختصاصی براساس طول مدت درد به سه زیرمجموعه تقسیم بندی می شود:
- کمردرد حاد: کمتر از 6 هفته
- کمردرد تحت حاد: بین 6 هفته تا 12 هفته (3ماه)
- کمردرد مزمن: بیش از 12 هفته (3ماه) (2)
ارزیابی بیماران مبتلا به کمردرد
اولین هدف در ارزیابی بیماران مبتلا به کمردرد در کلینیک درد کمر طبقه بندی بیماران بر طبق سیستم تشخیصی پیشنهاد شده در راهنماهای پزشکی است (3).
صدمات مهم (مانند شکستگی، سرطان، عفونت و اسپوندیلیتیس انکیلوزان) و علتهای خاص کمردرد همراه با نقایص عصبی ( مانند رادیکولوپاتی و سندروم کودااکوینا) نادرند اما غربالگری و بررسی وجود و عدم وجود این شرایط در کلینیک درد کمر اهمیت دارد (11-13).
صدمات مهم علت 2-1% کمردرد در بیماران مبتلا می باشد و 10-5% افراد دچار کمردرد اختصاصی همراه با نقایص عصبی هستند (14)
در کلینیک درد کمر بعد از اینکه علتهای اختصاصی و جدی کمردرد کنار گذاشته شود گفته می شود که افراد مبتلا دچار کمردرد غیر اختصاصی (ساده یا مکانیکال) هستند. بنابراین بیشتر از 90% بیماران مراجعه کننده به کلینیک درد کمر دچار کمردرد غیر اختصاصی هستند (14).
در کلینیک درد کمر اهداف ارزیابی تشخیص اختلالاتی است که ممکن است در شروع درد یا افزایش درد سهیم باشند. این ها شامل فاکتورهای بیولوژیکال (مانند سفتی و ضعف)، فاکتورهای روانشناختی (مانند افسردگی، ترس از حرکت و…) و فاکتورهای اجتماعی (مانند محیط کار) هستند (10).
درد پا و درد تیرکشنده پا در بیماران مبتلا به کمردرد
درد پا مساله ای مکرر در بیماران مبتلا به کمردرد است که از اختلالات ساختارهای اسکلتی- عضلانی یا عصبی ناشی می شود. تشخیص صحیح منشا درد تیر کشنده پا برای شناخت پاتولوژی نهفته و تعیین برنامه درمانی صحیح در کلینیک درد کمر اهمیت زیادی دارد.
گفته شده است که درد پا که در ارتباط با کمردرد است براساس پاتومکانیک غالب آن به 4 زیرگروه تقسیم می شود (17). هر گروه الگوی مشخص علایم خود را داراست و احتمال همپوشانی در این تقسیم بندی وجود دارد.
علت های درد پا در بیماران مبتلا به کمردرد
- حساسیت مرکزی با علایم اصلی مثبت مانند درد خیلی زیاد
- قطع عصب همراه با صدمه آکسونی توجه که غالبا علایم حسی منفی (بی حسی) و احتمالا فقدان حرکت را شامل می شود.
- حساسیت عصب محیطی با افزایش حساسیت مکانیکی تنه عصبی
- درد ارجاعی پیکری از ساختارهای اسکلتی- عضلانی مانند دیسک بین مهره ای یا مفاصل فاست
در کلینیک درد کمر درمان دارویی بعلاوه مداخلات فیزیوتراپی مانند تمرین درمانی، درمانهای دستی (منوآل تراپی) و طب سوزنی ترکیب می شود تا بیمار به حد بالایی از توانایی عملکردی بازگردد و توان دوباره خویش را بازیابد.
همین الان با یک متخصص کمردرد تماس بگیرید و اولین قدم را درجهت کاهش درد و بهبود سلامت خود بردارید.
نظرات بسته شده است.